گلیسرین

خلاصه‌ای از محصول

گلیسرین یا گلیسیرین، که به عنوان گلیسرول نیز شناخته می‌شود، یک ترکیب شیمیایی با فرمول C3H8O3 است و به طور طبیعی در چربی‌ها و روغن‌ها یافت می‌شود. این ماده بی‌رنگ، بی‌بو و شیرین، به دلیل خواص مرطوب‌کنندگی و نرم‌کنندگی‌اش، در صنایع مختلفی از جمله آرایشی و بهداشتی، داروسازی و غذایی کاربرد دارد. گلیسیرین به عنوان یک ماده نگهدارنده در محصولات غذایی نیز استفاده می‌شود و می‌تواند به حفظ رطوبت و طراوت مواد غذایی کمک کند.

پیش از ثبت نهایی خرید، شرایط و قوانین را به‌دقت مطالعه فرمایید.

شرایط ارسال کالا

  • هزینۀ ارسال کالا به‌عهدۀ مشتری است.
  • در صورت نیاز به‌صدور فاکتور فیزیکی، در توضیحات، ذکر شود.
  • پیش‌فاکتورها نهایتاً تا 48 ساعت پس از صدور، اعتبار دارند.
پرداخت امن
فروش بدون واسطه

برای استعلام قیمت تماس بگیرید

مشاورۀ فنی رایگان

پیش از خرید از مشاورۀ کاملاً رایگان کمارت بهره ببرید.

ارسال به کل ایران

از کمارت، در هر استان یا شهری که هستید بهره ببرید.

امکان عودت وجه

در صورت مغایرت محصول با توضیحات درج‌شده در سایت

بالاترین کیفیت

با پایش دائمی کمارت، بدون نگرانی از کیفیت خرید کنید.

پیش‌گفتار

گلیسرین، گلیسیرین یا گلیسرول با فرمول شیمیایی C3H8O3 ساده‌ترین الکل سه عاملی است که شکل خالص آن مایعی بی‌رنگ، بی‌بو و ویسکوز است.  این ماده دارای سه گروه هیدروکسیل است که سبب حلالیت بالای آن در آب و الکل می‌شود ولی در بیشتر حلال‌ها مانند اتر و اتیل‌استات به‌طور جزئی قابل حل است. گلیسیرین که  از ترکیبات آلی به شمار می‌رود، جزئی جدایی‌ناپذیر از تمام روغن‌های طبیعی است و برای قرن‌ها به‌عنوان یک ماده شیمیایی تجدیدپذیر در کاربردهای بسیاری مورد استفاده قرار گرفته است.

در سال‌های اخیر، دسترسی به گلیسیرین به‌عنوان ماده اولیه در تولید مواد شیمیایی متنوع افزایش چشمگیری داشته است. دلیل این رشد، گسترش تولید زیست‌دیزل به‌عنوان یک سوخت تجدیدپذیر و جایگزین پایدار برای دیزل‌های فسیلی است. گلیسیرین به‌عنوان محصول جانبی فرایند تولید زیست‌دیزل به‌دست می‌آید.

جالب است بدانید که تا پیش از سال ۱۹۴۸، گلیسیرین عمدتاً از فرایند تولید صابون به‌وسیله چربی‌ها و روغن‌های گیاهی و حیوانی استخراج می‌شد. اما پس از آن، تولید صنعتی گلیسیرین از منابعی مانند شکر یا پروپیلن به روش‌های سنتزی رواج یافت و سهم قابل‌توجهی از این ماده را تأمین کرد.

 

نام‌های دیگر

نام آیوپاک گلیسیرین که گلیسرول هم خوانده می‌شود  1،2،3-پروپان تری‌ال است. این ماده به‌نام 1،2،3-تری‌هیدروکسی پروپان نیز خوانده می‌شود

فرمول شیمیایی

ساختار شیمیایی گلیسرین

ساختار شیمیایی گلیسرین

 

توضیحات عمومی

گلیسیرین مایعی شفاف، بی‌رنگ و بی‌بو با طعمی شیرین و خاصیت غیرسمی است که به دلیل ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود کاربردهای گسترده‌ای دارد. این ماده به‌طور کامل با آب و الکل امتزاج‌پذیر بوده و رطوبت را به‌خوبی حفظ می‌کند، که همین امر آن را به یک مرطوب‌کننده عالی تبدیل کرده است. گلیسیرین همچنین به‌عنوان یک حلال قدرتمند برای ترکیبات آلی و معدنی شناخته می‌شود و می‌تواند جایگزین مناسبی برای پلی‌ال‌هایی مانند گلیکول‌ها، تری‌متیلول پروپان، سوربیتول و پنتا اریتریتول باشد.

رنگ

بی‌رنگ

بو

بی‌بو

دمای جوش

حدود 290درجۀ سانتی‌گراد

حلالیت در آب

کاملاً محلول

pH

محلول آبی آن: 5.5 تا 7.5

کاربردها و بازارهای هدف

سایر

از گلیسیرین در فرایندهای مختلف صنعتی همچون تولید نیتروگلیسیرین جهت ساخت مواد منفجره،  ضد یخ و در ساخت برخی از انواع پلاستیک‌ها و رزین‌ها استفاده می‌شود. همچنین به‌عنوان روان‌کننده حفره در میادین گازی و نفتی و نیز به‌عنوان عامل تَر‌کننده در فرمولاسیون آفت‌کش‌ها مورد مصرف قرار می‌گیرد.

پزشکی/دارویی

گلیسیرین در داروسازی می‌تواند به‌عنوان شیرین‌کننده، حلال و به‌عنوان جزئی از داروهای موضعی مورد استفاده قرار گیرد. از گلیسیرین به‌عنوان افزودنی در شربت سرفه  برای جلوگیری از تحریک گلواستفاده می‌شود. از موارد کاربری گلیسیرین در کاربردهای پزشکی می‌توان به تهیه داروهای خاص داخل وریدی، ایمنی‌درمانی با آلرژن و برخی از فرایندهای تصویربرداری پزشکی اشاره کرد. علاوه بر این از این ماده برای حفظ گلبول‌های قرمز پیش از انجماد جهت ذخیره‌سازی استفاده می‌شود.

صنعت غذایی

گلیسیرین در صنایع غذایی به‌عنوان شیرین‌کننده، رطوبت‌نگهدار (هومکتانت) و حلال در غذاها و نوشیدنی‌ها استفاده می‌شود. در برخی از نوشیدنی‌های الکلی گاهی اوقات از این ماده به‌عنوان غلظت‌دهنده استفاده می‌شود. همچنین در تولید برخی از افزودنی‌های غذایی نیز کاربرد دارد. 

آرایشی بهداشتی

گلیسیرین ماده‌ای رایج در محصولات آرایشی و بهداشتی و مراقبت شخصی است. خاصیت مرطوب‌کنندگی این ماده باعث می‌شود که در محصولاتی همچون مرطوب‌کننده‌ها، شامپوها، صابون‌ها، لوسیون‌ها، دهانشویه و خمیردندان کاربرد داشته باشد. همچنین به‌علت قابلیت گلیسیرین در حفظ رطوبت، در محصولات مراقبت از پوست نیز استفاده می‌شود.

صنعت کشاورزی

گلیسیرین در کشاورزی به‌عنوان یک ماده چندمنظوره کاربرد دارد. این ماده به‌دلیل خاصیت نگهداری رطوبت، می‌تواند به‌عنوان یک افزودنی در کودهای آلی و محلول‌های خاک‌پوش استفاده شود تا به بهبود نگهداری آب در خاک کمک کند و شرایط رشد گیاهان را بهینه سازد. همچنین گلیسیرین به‌عنوان یک حامل در فرمولاسیون آفت‌کش‌ها و کودهای مایع عمل می‌کند و به جذب بهتر مواد مغذی و توزیع یکنواخت آن‌ها در خاک کمک می‌نماید. 

 

نکات مربوط به ایمنی، حفظ و نگهداری

استفاده بیش از اندازه از گلیسیرین ممکن است منجر به خشکی و بی‌آبی پوست، ایجاد آکنه و عفونت شود. مصرف اندک گلیسیرین به‌صورت خوراکی می‌تواند آرام‌بخش باشد اما مصرف زیاد آن، ممکن است باعث سردرد، تشنگی و حالت تهوع شود. چنانچه فردی نسبت به این ماده آلرژی داشته باشد این مسئله می‌تواند موجب خارش، قرمزی و ایجاد کهیر در پوست او شود. به‌طور کلی این ماده بی‌خطر و غیر سمی است و خطر اشتعال‌پذیری نیز ندارد. اما اگر دچار آلرژی هستید از مصرف آن خودداری کنید. لازم به ذکر است در برخی مواقع ممکن است از آن بخارات سمی متصاعد شود که می‌تواند تحریک‌کننده باشد.

جمع‌بندی

با خواندن این مطلب، پی بردیم که گلیسیرین یک ماده شیمیایی شیرین‌مزه است که ترکیبی غیر سمی محسوب می‌شود و مصرف آن برای اغلب بزرگسالان خطری به همراه ندارد اما افراد مبتلا به آلرژی بهتر است در مصرف آن احتیاط کنند. این ماده یک عنصر رایج در داروسازی است که می‌تواند طعم بهتری به داروها ببخشد. برای کمک به جلوگیری از تحریک گلو که باعث سرفه می‌شود، آن را به شربت سرفه اضافه می‌کنند. گلیسیرین در محصولات مراقبت شخصی نیز به‌کار می‌رود تا از پوست در برابر عوامل تحریک‌کننده محافظت کند و رطوبت را به سطح پوست و مو انتقال دهد. غذاها و نوشیدنی‌های زیادی حاوی گلیسیرین هستند که این ویژگی، به حفظ رطوبت کمک می‌کند و همچنین موجب نرمی، حجم‌دهی و شیرینی ماده غذایی می‌شود.

پرسش‌های متداول

تفاوت میان گلیسیرین و گلیسرول چیست؟

هر دو یک ترکیب شیمیایی دارند اما گلیسرول یک پلی‌ال ساده است که به‌طور کلی در بازار فراهم نیست. درحالی‌که گلیسیرین، یک نام تجاری است و به محلولی اطلاق می‌شود که حاوی 95 درصد گلیسرول است و به عبارتی شکل ناخالص گلیسرول محسوب می‌شود.

مزایای گلیسیرین چیست؟

استفاده از گلیسیرین چند فایده برای پوست دارد: باعث آبرسانی به پوست می‌شود، پوست را از عوامل تحریک‌زا محافظت می‌کند و همچنین فرایند ترمیم آن را تسریع می‌کند. همچنین مقادیر معینی از آن به‌عنوان شیرین‌کننده و غلظت‌دهنده در مواد خوراکی کاربرد دارد.   

گلیسیرین در چه موادی قابل حل است؟

این ماده به آسانی در آب و الکل قابل حل است ولی در روغن انحلال‌پذیر نیست.

تفاوت اصلی گلیسیرین و اسیدهای چرب چیست؟

گلیسیرین یک الکل سه عاملی است و هر اتم کربن با یک گروه هیدروکسیل (OH) پیوند دارد. اما اسیدهای چرب حاوی 2 تا 30 اتم کربن به‌صورت راست‌زنجیر هستند که با یک گروه COOH پیوند دارند.

نقطه ذوب (درجه سلسیوس)

17.8

نقطه جوش (درجه سلسیوس)

290

چگالی (g/cm3)

1.26

ویسکوزیته

1.412 در دمای 20 درجۀ سلسیوس

جرم مولکولی (g/mol)

92.09

pH

حدود 6 (محلول 5 مولار در آب)

نقطۀ اشتعال

176

کشش سطحی (mN/m)

63.4 در دمای 20 درجۀ سلسیوس

گرید

صنعتی

,

آزمایشگاهی

دیدگاهها

هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.

اولین نفری باشید که دیدگاهی را ارسال می کنید برای “گلیسرین”

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *